פציעות נפוצות בקרסול וכף הרגל

נקע בקרסול

הפציעה הכי נפוצה בקרסול היא נקע לטרלי (הצד החיצוני), שבו הרצועה (או כמה מהן) נמתחת או עוברת קרעים מיקרוסקופיים עקב מעידה או סיבוב הקרסול וגם זו מחולקת לפי דרגות

נקע הינו חבלה סיבובית במפרק הקרסול. הנקע עלול להגרם עקב פציעה או דריכה לא נכונה על כף הרגל.  נקע בקרסול יכול להגדיל את הסיכון לפציעה חוזרת ב 40-70% אך טיפול ושיקום מתאימים לאחר הפציעה בשילוב תרגילים משקמים יקטינו את הסיכון. 

גם פה, הנקעים מדורגים לפי חומרתם:

  • דרגה 1 – רגישות ונפיחות בעוצמה קלה, שנגרמות כתוצאה של מתיחה קלה וקריעה מיקרוסקופית של סיבי הרצועה.
  • דרגה 2 – רגישות ונפיחות בעוצמה בינונית, שמשמעותן קרעים חלקיים של הרצועות.
  • דרגה 3 – רגישות ונפיחות בעוצמה גבוהה שמעידות על קרע מורכב ומשמעותי של הרצועות. במצבים בהם התופעות סביב הקרסול הינן חמורות ייתכן צורך בצילום רנטגן על מנת לוודא שאכן מדובר בנקע או שמא יש חשש לשבר ולפגיעה בעצמות.

כיצד אפשר להקל את הכאב ולטפל בנקע? בשלבים הראשונים נתחיל בניהול הכאב, הורדת נפיחות ומדדי דלקת וחזרה לטווח תנועה מלא. לאחר מכן נבצע תרגילים מותאמים (עם דריכה או ללא) ליציבות הקרסול, תרגילי כוח לחיזוק הישבן והירך שכן הם חלק בלתי נפרד משיקום נקעים.

נקעים חוזרים בקרסול עלולים להוביל לבעיות ארוכות טווח, כולל כאבים כרוניים בקרסול, דלקת פרקים וחוסר יציבות מתמשכת לכן יש להגיע לטיפול בהקדם.

Plantar faciities

או בשמו העממי "דורבן"

הפצייה הפלנטרית היא רצועה רחבה וארוכה הנמתחת לאורך תחתית כף הרגל. היא מקשרת בין העקב לבין כל אחת מהאצבעות ותומכת בקשת של כף הרגל. ניתן לדמות אותה למיתר ארוך הנמתח לאורך הקצוות של קשת כף הרגל.

עומס יתר יכול להזיק לרקמות של הרצועה ולגרום לדלקת ולכאבים. דורבן הוא מצב דלקתי בחיבור של הרצועה לחלק הקדמי התחתון של עצם העקב.

הסימפטום העיקרי הוא כאבים בחלק התחתון של העקב, קושי בדריכה בבוקר או לאחר מנוחה ממושכת, ישנם אנשין המדווחים על דקירה בעוד שאחרים מדווחים על כאב עמום.

  • מהם גורמי הסיכון?
  • כפות רגליים שטוחות או בעלות קשתות מוגבהות
  • התחלה של פעילות גופנית חדשה, או הגברה של פעילות שכבר קיימת
  • השמנת יתר בצורה חדה ופתאומית
  • נעליים לא מתאימות או ישנות
  • גיל-שכיחות גבוהה של דורבן היא בגילאי 40-60

האבחנה תעשה בצורה קלינית, על פי תלונות המטופל. במגע ובמישוש יהיה ניתן לאתר את איזור הכאב ולהתאים את הטיפול היעיל ביותר עבור המטופל. חשוב לציין שצילום רנטגן אינו יעיל במקרה הזה, כיוון שאינו מראה את הרצועות. אם הטיפול השמרני אינו מצליח, ניתן להפנות את המטופל לביצוע MRI או US כדי לשלול שהכאבים אינם נובעים מסיבה אחרת.

Fat pad syndrom

הסיבה השנייה בשכיחות כאב בעקב לאחר plantar faciities. הרבה פעמים יאובחן כדורבן.

התופעה מתרחשת עקב שינויים באלסטיות של עובי הרקמה. נגרם לרוב בעקבות עומסים חוזרים, אשר לאורך זמן שוחקים את הרקמה ומשפיעים על כאב ותפקוד.

תפקידה של רקמת השומן היא לשמש מעין בולם זעזועים כשהעקב נוחת על הקרקע. הרקמה משמשת גם כעוגן מכאני שעוזר לפזר את משקל הגוף ולא לייצר עומס רב מידי על רקמות אחרות.

לרוב הכאב יהיה עמוק במרכז העקב בהליכה, ריצה או עמידה ממושכת ,דמוי חבלה מקומית באיזור.

יכאב יותר בהליכה יחפה, משטחים קשיחים ופעילות בעלת אימפקט גבוה.

הכאב יכול להיות לילי או במנוחה.

מהן הפציעות הנפוצות ביותר בקרסול ובכף הרגל?
הפציעות הנפוצות ביותר בקרסול ובכף הרגל כוללות: נקע בקרסול: פציעה שמתרחשת כאשר הרצועות של הקרסול נמתחות או נקרעות עקב סיבוב או פיתול לא נכון של הרגל. שברים בכף הרגל: שברים בעצמות כף הרגל, במיוחד בעקבות חבלות ישירות או תנועות פתאומיות. דלקת בגיד אכילס: דלקת בגיד המחבר את שרירי השוק לעקב, הנגרמת לעיתים עקב פעילות גופנית מאומצת. דורבן בעקב: דלקת בכף הרגל הנגרמת על ידי עצם הצומחת מהעקב, והיא בדרך כלל תוצאה של מאמץ יתר. פציעות במפרקי כף הרגל: כגון דלקת מפרקים או חבלה מכנית.
נקע בקרסול הוא מצב שבו הרצועות המקשרות בין העצמות במפרק הקרסול נמתחות או נקרעות עקב תנועה חדה או לא נכונה. הטיפול כולל מנוחה, קרח להורדת דלקת ונפיחות, חבישות תומכות לעיתים, ותרגולים לחיזוק ושיפור הגמישות של הקרסול עם הזמן. במקרה של נקע חמור, יתכן שהפיזיותרפיה או קיבוע עשויים להידרש.
דורבן בעקב הוא מצב שבו יש דלקת בגיד או רצועה שנמצאת בכף הרגל, בעיקר באזור העקב, וגורמת לכאב חד וחד במהלך הליכה או עמידה ממושכת. ניתן להקל על הדורבן בעקב באמצעות מנוחה, טיפול בכאב באמצעות תרופות אנטי דלקתיות, פיזיותרפיה, והשתמשות בכפכפים או מדרסים שמתאימים לכף הרגל. במקרים חמורים, ייתכן שיהיה צורך בהתערבות רפואית כמו זריקות או ניתוח.
למניעת פציעות בכף הרגל ובקרסול חשוב להקפיד על: חימום נכון לפני פעילות גופנית. שמירה על יציבה נכונה בעת הליכה וריצה. חיזוק שרירי הרגליים ושרירי הקרסול. שימוש בנעליים מתאימות עם תמיכה טובה. הימנעות ממעבר פתאומי לפעילויות אינטנסיביות מבלי להעלות בהדרגה את העומס.
יש לפנות לרופא אם: יש כאב חזק או חוסר יכולת להעמיס על הרגל. מופיעה נפיחות משמעותית או שינוי בצורת כף הרגל. יש קושי להזיז את הרגל או שהפציעה לא משתפרת לאחר מספר ימים. קיימת חום או אודם באזור הפציעה. יש חשש לשבר או לקרע בגיד.
תמונה של שי זיגרון מלי כהן

שי זיגרון מלי כהן

ספורטתרפיסטים, מומחים לפציעות ספורט ושיקום, בוגרי קמפוס אוניברסיטת תל אביב ובעלי ניסיון רב בטיפול ושיקום. שי הינו ספורטתרפיסט רשמי של מועדון הכדורגל מכבי חיפה ומנהל קליניקה של שיקום פציעות.

הקדמה לטיפול בTerafit

צרו קשר